Újabb bizonyítékok, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek és mindez már élettani különbségekkel is igazolható

Dr. Márai Géza, tanulmányának 2. részében, a bioélelmiszereknek a szervezet méregtelenítésében betöltött szerepéről ír.

 Biozöldségek szerepe a szervezet méregtelenítésében.

 

Egy széleskörű újabb tudományos kutatás megerősítése bio- és szokványos élelmiszerek közötti különbségeket és egyúttal azt is, hogy a természetes módon termelt alapanyagok egészségesebbek az emberi szervezet számára. A Newcastle-i egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport most arra jutott, hogy „statisztikailag fontos” különbségek vannak a különböző módon termelt élelmiszerek között, és az egészséges élethez fontos antioxidáns vegyületek aránya „lényegesen magasabb” (19 és 69 százalék közötti arányban) a bioélelmiszerekben.

A kutatók gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket vizsgáltak, és azt is bebizonyították, hogy az ezek közül bioként termeltekben lényegesen kevesebb méreganyag fordul elő.

Az antioxidánsok erősebb jelenlétét a kutatók itt is azzal magyarázzák, hogy ezeket a vegyületeket a növények azért termelik, hogy ellenállóbban legyenek a kártevőkkel szemben. A vegyszerekkel védett növényeknek nincs szükségük természetes védőpajzsra, így egyszerűen kevesebb antioxidánst termelnek (Guardian in Bokultúra, 2014)

Legújabb kutatási eredmények arról is beszámolnak, (Bardócz Zs., 2014 nyomán), hogy az ökológiai módszerekkel előállított ételek segítik a szervezet méregtelenítését. Ez alatt nem a divatos fogyókúrákat kell érteni, hanem a szervezetünkben felhalmozott szintetikus vegyszerek kiürítését. Szerves foszfátok, vagy organo-foszfátok gyakran előfordulnak, a kertekben és mezőgazdasági területeken a vegyszerezés következtében. A szokványos élelmiszer előállításban is gyakran használják a szerves foszfát tartalmú (OP) növényvédő szereket, melyek károsíthatják az egészséget, míg az ökológiai élelmiszerek nem tartalmazhatnak szerves foszfátokat, mert ezekben a szintetikus vegyszerek használata nincs engedélyezve. Ezért ezeket egészségesebbeknek tartják. 2014-ben két olyan cikk is megjelent, amely azt bizonyítja, hogy a biotáplálkozás jó módszer az emberi szervezet szerves foszfát terhelésének csökkentésére részben úgy, hogy a táplálkozás során nem jut újabb szerves foszfát a szervezetbe, részben úgy, hogy ez a táplálkozás elősegíti ezeknek a vegyületeknek az ürítését.

Az egyik kísérletben azt állapították meg, hogy a biotáplálékok szignifikánsan lecsökkentik a gyermekek organofoszfát peszticidekkel való terhelését, mégpedig úgy, hogy 23 általános iskolás táplálékát 5 napon át bioételekre cserélték és naponta kétszer mérték vizeletükben két szerves foszfát, a malation és a klórporofosz peszticidek mennyiségét. A biotáplálkozást bevezető napon már csökkent a gyermekek vizeletében ezeknek a vegyületeknek a mennyisége, és a kimutathatósági szint alatt maradt egészen addig, amíg a biotáplálékot fogyasztották.

Egy másik kutató csoport a felnőtteken végzett hasonló kísérletet, a vizeletük szerves foszfát terheltségét vizsgálta. A résztvevőket vakon 2 csoportba sorolták, majd elvégeztek rajtuk egy olyan étrend-vizsgálatot, melynek során az egyik csoport 7 napig legalább 80 %-ban öko-ételeket, míg a másik csoport szokványos élelmiszereket fogyasztott. Majd 7 nap után megcserélték a diétákat. Az első, illetve a cserét követő nyolcadik napon a reggel összegyűjtött vizeletben érzékeny módszerekkel mértek 6 féle dialkilfoszfát (DAP) metabolit mennyiségét. Az ökológiai élelmiszer fogyasztása idején a DAP-ok szintje 89 %-kal alacsonyabb volt. A kísérlet megerősítette, hogy öko élelmiszerek egy héten át való fogyasztása szignifikáns módon csökkentette szerves foszfát tartalmú növényvédő szereknek való kitettségét a felnőttek esetében.

A két cikk bizonyítja, hogy a biotáplálékok fogyasztása csökkenti a szervezet vegyszerterhelését.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.