A megvalósuló fejlesztés

Uniós pályázaton “Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energia hatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével” elnevezésű, vissza nem térítendő támogatást nyertünk fűtőpaplanos termálkertészet megvalósításához.

Iktatószám: 657/5401/2/9/2017

Az építtető Lugosikert Mezőgazdasági Kft. (adószám: 13578501-2-18), a megvalósítás helyszíne: 9931 Hegyhátszentmárton helyrajzi szám 045/1

Ügyvezető: Klicsu András (+36309319020)

Technológia: U16 00269 számon nyilvántartott szabadalmi használati oltalom alapján.

Célkitűzéseink

Feladatunk, hazai technológiára alapozott kertészeti hajtatóüzem megépítése, mely megújuló energiaforrást használ, energiahatékonyságban felülmúlja az ismert eljárásokat, alkalmas az ökológiai termelési folyamatokhoz, megfelel a fenntartható fejlődés elveinek, valamint a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagy az üzemeltetése során.

További kihívást jelent a termesztési eljárásnak a klímaváltozáshoz történő igazítása.

Célunk megmutatni, hogyan lesz gyakorlat egy kreatív ötlet, miként válik az innováció egy alternatív jövő részévé.

Talán nincs is nap amikor ne kapnánk intő figyelmeztetést korunk aggasztó gondjairól, mint a természetes erőforrások kimerülése, a klasszikus energiahordozók csökkenése. De mindennapos hír a szintetikus anyagokkal kezelt élelmiszerek fogyasztásának veszélye és ebből adódóan az egészséges élelmiszerek iránti keresletnövekedés is.

Mindez egy – az élelmiszertermelést döntően meghatározó – jelentősen átalakuló környezetben zajlik, amit klímaváltozásként szokás említeni.

Nem tudunk mindent gondot orvosolni, de hiszünk abban, hogy tehetünk ellenük! Tehetünk és nem csak szavakkal, hanem megoldásokkal is.

Projektünk egy új növényházi eljárás, mellyel a mindennapi zöldségféléinket termelhetjük meg oly módon, hogy az eljárással a megszokottól lényegesen kevesebb energiát használunk fel. Az előállított termékek ökológiai folyamat végeredményeként, kifejezetten az egészséges táplálkozást szolgálják. A termelés pedig minimális környezeti terhelés mellett valósul meg.