Fűtési innováció – a hőpaplan

A hőpaplan lényegi eleme a talajra fektetett műanyag, vízzel töltött fűtőegység és a benne elhelyezett hőcserélő. A paplanokon, a palánták részére ültetési lyukak vannak. A hőpaplan vízhőmérsékletét változtatva érhető el a növényi fejlődés hőoptimuma.

Fűtésre

A hőpaplan, a nagy felülete miatt alkalmas az alacsony hőmérsékletű hulladék és maradvány energiák hasznosítására. A hőpaplan hatásfoka mintegy duplája a klasszikus fűtési rendszereknek.

A hőpaplan előnyös fűtéslehetőséget biztosít a növényházakban mert:

  1. Kevesebb hőenergia kell hozzá, ugyanis a hő bevitele a vegetációs zóna alatt történik, nem alakul ki nagy hőveszteséget okozó meleg légpárna a tető alatt.
  2. A hőpaplan az alacsonyabb hőmérsékletű fűtőközeghez is felhasználható a nagy hőátadó felület mi.
  3. A hőpaplan kevésbé érzékeny a fűtés kimaradására, a hőpaplan tárolóként, pufferként viselkedik.

A hőpaplan páratlan energetikai hatásfokkal fűti a talajt és növényeket. A megtakarított energia gyakran eléri az 50%-ot.

Hűtésre

A hőpaplan ideális eszköze, a nyári túlmelegedés elleni védelemnek is. A fokozott besugárzás időszakában a zárt növényházak erősen felmelegszenek, bennük a növények fejlődése lelassul, megáll. A felmelegedést a természetes napsugárzás látható tartománya feletti összetevői okozzák.

Árnyékolással mérsékelhető a növényházakba jutó hősugárzás, de ezzel a növényi szerves anyag képződés (a fotoszintézis) mérséklődik. E jelenség terméscsökkentő hatása jól érezhető a nyári hónapokban.

Az árnyékolás nélküli túlmelegedés védelmet, a hőpaplan vízterének lehűtése szolgálja, ami teljes besugárzás mellett folyamatos hajtás-, és a gyökérfejlődést eredményez.