A bioélelmiszerek többlet-minősége és egészségesebb táplálék-értéke megadhatja a funkcionális élelmiszer-státuszt

Lehet, hogy az élelmiszerek egy részét nem kizárólag a táplálék-élettani hatása miatt indokolt fogyasztani, hanem egyéb “többletfunkciók” miatt? A választ megadja Dr. Márai Géza professzor úr cikksorozatának 3. része.

 Funkcionális élelmiszerek

A funkcionális élelmiszer fogalma

Az elnevezést, és az ezt alapul tekintő élelmiszer ipari minősítési, eljárási szabályzatot elsőként Japánban írták le és vezették be. Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő táplálkozás-élettani többlethatásokon túlmenően, a szervezetben egy vagy több célfunkcióra kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy jobb egészségi állapot vagy kedvezőbb közérzet elérését segíti

A funkcionális élelmiszerek olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek tápláló jellegük mellett elősegítenek egyes testi funkciókat: erősítik a szervezet védekező mechanizmusait, hozzájárulnak betegségek megelőzéséhez, mint pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, gyorsítják a betegségek utáni felépülést, javítják a fizikai állapotot, és lassítják az öregedést (Biró et al., 1997).

Az American Dietetic Association álláspontja szerint a funkcionális élelmiszer teljes élelmiszert jelent, amely lehet gazdagított, dúsított, vagy erősített, és amely előnyös az egészségre akkor, ha a változatos étrend részeként, hatékony mennyiségben fogyasztják.

Európában a European Commission Concerted Action on Functional Food Science (FUFOSE-Group) 1999-ben a következő definíciót ajánlotta: „Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon túlmenően, a szervezetben egy vagy több cél-funkcióra kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy jobb egészségi állapot vagy kedvezőbb közérzet -és/vagy a betegségek kockázatának csökkenés érhető el. Funkcionális élelmiszer kizárólag feldolgozott és valódi élelmiszer formájában kínálható, nem mint tabletta vagy kapszula. A szokásos táplálkozási magatartás integrális részét képezze, és hatását már a szokásos fogyasztási mennyiségnél fejtse ki” (Diplock et al.; 1999, Katan, 1999).

Tulajdonképpen sok mindennapi élelmiszer tekinthető funkcionálisnak, hiszen tartalmaznak olyan komponenseket, amelyek megfelelnek az előbbi kritériumoknak, és meghatározott egészségügyi előnnyel bírnak. Döntő szempont az, hogy a funkcionális komponensek megtalálhatók legyenek a már addig is szokásosan fogyasztott élelmiszerekben, és ezek élettani hatását alapos, átfogó tudományos tanulmányokkal bizonyítsák. A funkcionális élelmiszerek csak az egészséges étrenddel és életvitellel összefüggésben értelmezhetők, nem egészségmegőrző vagy betegségmegelőző csodaszerek (Schenker, 1999).

A kidolgozott minősítési szabályzat alapján a funkcionális élelmiszerek forgalmazását- a világon mindenütt – engedélyezéshez kötik. Egy szakértői bizottság elbírálja, hogy a pontos leírással rendelkező, gyógyszernek nem minősülő élelmiszer valóban rendelkezik-e a kívánt biológiai hatással, és beilleszthető-e a hagyományos étrendbe. Ha mindenben megfelel a szigorú elvárásoknak, előírásoknak, úgy joggal illeti meg a funkcionális élelmiszer megnevezés.

A funkcionális élelmiszerek csoportosítása alapanyagok szerint

A funkcionális élelmiszerek alapvetően két csoportra oszthatók, növényi és állati eredetű alapanyagokra épülő termékekre. A legfontosabb növényi eredetű funkcionális élelmiszer alapanyagok az alábbiak:

 • Zab: hatóanyaga a béta-glükán. Koleszterincsökkentő hatású.
 • Szója: kardiovaszkuláris és daganatos megbetegedésekben preventív és terápiás jellegű, csökkenti a koleszterinszintet, csontrendszerre gyakorol pozitív hatást Hatóanyagai: isoflavonok, szerolok, szaponinok, fenolsavak, valamint növényi savak.
 • Lenmag: olajtartalma mintegy 53%, az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa linolésavat tartalmaz, amely csökkenti az összkoleszterin- és az LDL koleszterinszintet.
 • Paradicsom: likopin (primer karotin) tartalma daganatellenes (prosztatadaganat) hatású.
 • Fokhagyma: rákmegelőző, antibiotikus, antihipertenzív és koleszterincsökkentő hatású.
 • Brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek: antikarcinogén hatás, relatíve magas glükóz-inolát tartalom. Daganatmegelőző hatású.
 • Citrusgyümölcsök: hatékony daganatmegelőző hatás, C-vitamin-, folsav- és rostforrás. Nagy mennyiségben tartalmaznak limonoidokat, melyek hatékony segítséget nyújtanak a tumorok ellen, meggátolják a daganatos sejtek növekedését.
 • Áfonya: antiaxidáns tartalmú növény, alkalmas gyulladások, fertőzések kezelésére.
 • Tea (zöld): nagy antioxidáns kapacitása következtében gyökfogó hatású szerep, csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának rizikóját.
 • Bor és szőlő: flavonoid-tartalma következtében pozitív hatású kardiovaszkuláris megbetegedésekre. Képes megelőzni az LDL oxidációját.

 

A leglényegesebb állati eredetű funkcionális élelmiszer alapanyagok:

 • Halféleségek: omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amely csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek előfordulását. A magas foszfortartalma elősegíti a fehérjeszintézist.
 • Tejtermékek: gazdag kalciumforrások, emiatt az oszteoporózis, kolonkarcinóma megelőzésében van szerepük. Számos vitamin és aminosav fontos lelőhelyei.

 

Példák a funkcionális élelmiszer újításokra

Alapélelmiszer Funkcionaltitás, biológiai hatás
 Probiotikus kultúrával fermentált tejtermékek és joghurtok   Emésztésjavító hatás
 Margarin, joghurt, sajtkrémek  A növényi szterolok és sztanolok csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegség kockázatát
 Omega-3 zsírsavakban gazdag tojások  Heti 3-4 tojás fedezi az n-3 zsírsavak javasolt beviteli mennyiségét, így segítve a szívbetegség kockázatának csökkentését
 Reggelizőpelyhek  A hozzáadott folsav csökkentheti a velőcsőzáródási rendellenességek előfordulásának kockázatát a csecsemőknél
Kenyér, müzlirudak A hozzáadott izoflavonok segíthetnek csökkenteni a mell- és prosztatarák kockázatát, a szívbetegséget, a csontritkulást

 

Iparági jellegzetességek

A funkcionális élelmiszerek iparága – beleértve az ételeket, italokat és a kapcsolódó és támogató szektorokat – az élelmiszeripar egyik legnagyobb növekedést produkáló ága az utóbbi években. A BBC Research kutatása alapján a funkcionális élelmiszerek piaca 2013-ra 176,7 milliárd dollárt, éves növekedési üteme pedig 7,4 %-ot tett ki. Ennek a nagymértékű növekedésnek a motorja nem csak az egészségtudatos vásárlók csoportja, hanem azok a népbetegségek is, amelyek a civilizált életmódunkhoz köthetők és az utóbbi években különösen elszaporodtak (pl. cukorbetegség, idegrendszert, csontrendszert érintő betegségek stb).

Manapság még sokan szkeptikusak a funkcionális élelmiszerek jótékony hatásával kapcsolatban – ez azért van, mert hatásuk kifejtéséhez rendszeres fogyasztás kell, így az csak hónapok, évek elteltével tapasztalható. Az iparág vállalatai ezért egy független felülvizsgálati szerv felállítását szorgalmazzák, amely segítheti a fogyasztói bizalom növekedését.

Egészségügyi hatás

A funkcionális élelmiszeripari termékek mögött általában van egy állítás azok egészségügyi hatásáról. Például „A gabona jelentős rostforrás. Tanulmányok kimutatták, hogy a megnövekedett rostfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának esélyét a szervezetben”. Egyes országok, mint Kanada, Svédország, vagy az Egyesült Államok specifikus törvényi szabályozással rendelkeznek ezen élelmiszerek megjelölésére. Bár ezek a jelölések gyakran inkább táplálék-kiegészítőkön jelennek meg, mint ételeken, de ehhez hozzátartozik, hogy maga a funkcionális élelmiszer definíciója sem eléggé kiforrott még, folyamatosan fejlődik.

Jelenlegi kutatások

Kanada: a Manitoba Egyetemhez tartozó Richardson Központ a Funkcionális Élelmiszerekért elsősorban a különböző zsírok, olajok, zsírsavak élettani hatásait vizsgálja. Dr. Peter Jones a Canada Research Chair-nél az újfajta biológiailag aktív anyagok koleszterin-csökkentő hatását vizsgálja.

Új-Zéland: a New Zealand Institute for Plánt and Food Research egy saját funkcionális élelmiszerekre specializált kutatócsapattal rendelkezik. Ők elsősorban a “teljes ételek” és az esszenciák hatásaira fókuszálnak. Ilyen például a különböző bogyókból kivont esszenciák hatása a sportteljesítményre és a sérülésekből való felépülés sebességére.

Egyesüli Királyság: a Funkcionális Élelmiszer Központ az Oxfordi Brookes Egyetemen az első brit kutatóközpont amelynek célpontjában a funkcionális élelmiszerek vannak. Nemzetközileg ismert intézmény, a legnagyobb hírnevet a glikémiás index-szel (GI) való kutatásaiknak köszönhetik. Elsősorban fogyasztó-orientált kutatásokat végeznek és konzulensként részt vesznek az élelmiszeripar képviselői az ENSZ és különböző kormányszervek vitáiban.

Magyarország: az USA-bán 2 felfedezését a klinikumba eljuttató Dr. Oláh Zoltán vezetésével szegedi kutatók az Alzheimer-kórra irányuló felfedezésükből kiindulva új egészségvédő élelmiszercsaládot hoztak létre. A kifejlesztett élelmiszereket a PharmacoFood Klaszter elismert élelmiszeripari cégei (Hungerit, P&P Pékáru, Balogh Tészta, Favorit Pékség stb.) fogják forgalmazni

A MINŐSÍTETT ÉS FELDOLGOZOTT EGYEDI (konkrét) BIO-ÉLELMISZER FUNKCIONÁLIS ENGEDÉLYEZÉST KAPHAT

A funkcionális élelmiszer fogalmához, a megvalósult és fejlesztési példákhoz és az igényelt egészségügyi hatásokhoz kapcsolódóan konkrét bioélelmiszer leendő engedélyezési folyamatában az alábbi kritériumok megléte bizonyított a korábbi részletes bio-többletértékek, élettani és egészség-megőrző jellemzők alapján:

Bioélelmiszerek többlet pozitív hatásának kimutatása

Hatóanyagok, kutatási eredmények A szervezetben egy vagy több életfunkcióra, a primer prevencióra Jobb egészségi, ellenálló- és megelőző-képességi, közérzeti állapot
 1. Ásványi anyagok többlete
Jobban katalizált anyagcsere-folyamatok Megnövekedett eredményességű védekező- és vérképző-rendszerek; Nélkülözhetetlenül kisebb kockázat a csontképződésben és az izomzat megfelelő működésében; Elősegíti a jobb lakossági közérzetet.
1.1. Kationok (Ca, Mg, Na) és az anion foszfor (P) többlete A csontképződés kiemelkedő elősegítése A csontritkulás (Osteoporosis) kockázatának, ill. a nagymértékben érintettek (~1 millió fő) számának jelentős csökkenése.
1.2. Bizonyos kiemelt mikroelemek (Cr, Se, Zn, Mg) többlete A szénhidrát anyagcsere megnövekedett támogatása A cukorbetegség (Diabetesz) kockázatának, ill. a nagymértékben érintettek (~1,5 millió fő) számának jelentős csökkenése.
1.3. A teljes (nem toxikus) mikroelemek többlete A szervezet működő-képességének javulása Az egészségi állapot, az ellenálló-épesség szintjének megemelkedése; a gyulladásos folyamatok megelőzése.
 1. Bizonyos toxikus vegyületek lecsökkenése, ill. hiánya (pl. nitrit-nitrát, peroxidok)
Az alkalmazkodó-képesség radikális megnövekedése Daganat-, cukorbetegség- és Alzheimer-ellenes hatás (megelőző és gyógyító) kialakulása.
 1. Fitovegyületek többlete
A szervezet egészséges működésében és az egészség-megőrzésében kiemelkedő jelentőségűek Elsősorban csökkenthetik a szabadgyökök által elidézett oxidatív károsodásokat.
3.1. Étrendi anitoxidánsok többlete (C-, E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok stb.) A teljes ellenálló-képesség igen magas szintű megerősítése Célzottan csökkentik a gyulladásos, a bizonyoskardiovaszkuláris, a Parkinson- és az Alzheimer-kór, a májbetegségek kockázatát, Meggátolhatják a rákbetegségek kialakulását; Lassíthatják az öregedési folyamatokat.
3.2. Polifenolok, antimutagének, fenolsavak stb. többlete Átfogó védekezési (megelőzési) rendszer lehetőségét biztosítja és visszaszorítja több betegség kialakulását Erősítik és szinergizálják az A-, C- és E-vitamin hatását; Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése (ún. francia-olasz vörösbor-effektus); Antivirális, – bakteriális, -allergén.
 1. Állati eredetű hatóanyagok többlete a tejben, a tojásban
A megelőzés és az egészség-fenntartás biztosítása Az omega-3 zsírsav és a konjugált linolsav (CLA) támogatja a szív- és érrendszer egészségét, ill. csökkenti az ilyen betegségek kockázatát.
 1. Kutatási eredmények igazolják a bioélelmiszerek funkcionális jellegét
Cél-funkció: a szervezet méregtelenítése bizonyos felhalmozott szintetikus vegyszerektől A biotáplálkozás néhány hét alatt szignifikánsan lecsökkentette a gyermekek és a felnőttek szerves foszfát tartalmú növényvédőszer terhelését.

 

Összesítve megállapítható, hogy a bioélelmiszerek bemutatott többlet hatóanyagai és legelőnyösebb tulajdonságai (élettani és egészség-megelőző) alapján egyrészt EGÉSZSÉGESEBB táplálkozást tud biztosítani, másrészt az egyes cél-funkciók  teljesülésével és a bizonyítottan jobb egészségi, ellenálló- és megelőző-képességi stb. hatások révén egy konkrét minősített és feldogozott bioélelmiszer FUNKCIONÁLIS jellegű, amely alapján ilyen engedélyezésért lehet folyamodni a jövőben.

1 reply
 1. MargaritaMr
  MargaritaMr says:

  Ηellо mindеnkinek ѕráсok! Tudоm, az üzenеtem túl kоnkrét lеhet,
  Dе a nővérеm talált іtt egy kеdvеs férfіt, és öѕszeházаѕodtаk, akkоr mі van vеlеm?ǃ 🙂
  22 évеѕ vagуok, Margаritа, Romániából, tudok аngolul és némеtül іs
  És… vаn еgу sреciálіѕ betеgségem, а nimfománia. Αkі tudϳa, mі ez, mеg tud értеni (jobb, hа аzоnnаl elmondom)
  Ó, іgеn, nаgyon finomat főzök! és nеm cѕаk főznі ѕzеrеtek 😉
  Ιgazі lánу vаgуоk, nеm рrоѕtіtuált, éѕ kоmоly éѕ meleg kapсsolаtot kereѕеk…
  Εgyébként itt találоd а рrоfіlomаt: http://erstacboxvo.ga/idl-94297/

  Válasz

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.